Hoe ga je om met corona en de beperkende maatregelen?

Hoe ervaren onze kinderen deze enorm moeilijke periode waarin we maar de helft van elkaars gezicht zien omdat de rest bedekt is met een mondkapje? De spanning in de samenleving wordt gevoeld door iedereen, zeker ook door kinderen.

Om me heen zie ik verschillende dingen gebeuren met kinderen die me enorm raken. De manier waarop kinderen met de situatie omgaan hangt voor een groot deel af van wat ze van ouders maar ook van andere volwassenen meekrijgen. Veel volwassenen kunnen moeilijk met alle opgelegde beperkingen omgaan. De angst om ernstig ziek te worden of misschien te overlijden of een geliefde te verliezen is groot. Niet alleen de zorg om onze eigen gezondheid weegt zwaar maar we willen ook de mensen waar we van houden niet besmetten.

Is er iets te doen aan de angst die veel mensen voelen? Hoe kan je voorkomen dat je angst en stress overbrengt op kinderen? Kinderen zien de mondkapjes en mogen niet meer naar school, ze hebben online les en ze kunnen hun verjaardag niet meer vieren zoals ze graag zouden willen en ga zo maar door. Kinderen ervaren wel dat het leven anders is geworden dan ze gewend waren. De situatie is zoals hij is en daar heeft iedereen mee te maken, ook onze kinderen. Een van de dingen die je als ouder of leerkracht kunt doen, is ervoor zorgen dat kinderen niet de hele dag over corona en mondkapjes horen praten. Het gaat al snel over de dingen die niet meer kunnen maar het is juist goed om te benoemen wat wel allemaal kan. Het is daarom denk ik beter om naar het nieuws en persconferenties te luisteren en kijken (als je daar behoefte aan hebt) waar de kinderen niet bij zijn. Probeer het onderwerp zo min mogelijk te bespreken met mensen die je op visite krijgt of op straat tegenkomt. Hoe meer je het onderwerp aandacht geeft hoe meer de ongerustheid gevoed wordt.

Misschien ervaar je als ouder enorme stress door de huidige situatie. Het is heel logisch dat je onder druk staat wanneer je baan op de tocht staat of wanneer  je je bedrijf ten onder ziet gaan. Misschien heb je het enorm druk gekregen door het virus.  Als je naast je “verplichtingen”  ook je kinderen thuis hebt die online les krijgen en die jou nodig hebben voor wat uitleg, begrijp ik dat het allemaal een beetje teveel kan zijn. Probeer even rustig adem te halen (zonder mondkapje) voordat je reageert op de kinderen. Zij hebben ook niet om deze situatie gevraagd.  Gebruik je creativiteit. Je zult zien dat er nog steeds heel veel te genieten valt. Als je met je kinderen in deze periode nieuwe dingen onderneemt en bijvoorbeeld van alles gaat ontdekken in de natuur of misschien ontdek je dat er leuke hobbies zijn die je samen met je kinderen kunt gaan doen, dan kan dit juist een hele waardevolle periode zijn.

Het is duidelijk dat wanneer je gezond eet en drinkt, voldoende vitamines binnen krijgt en je geen ernstige onderliggende aandoeningen hebt weinig angst hoeft te hebben voor welk virus dan ook. Gelukkig hebben we allemaal een immuunsysteem meegekregen. Het is nu misschien wel het juiste moment om eens goed naar je eetgewoontes  te kijken. Veel mensen zijn geneigd om troost te zoeken in snoepen en het gezellig maken met een extra koekje of taartje. Het is heel begrijpelijk dat we het in deze lastige periode zo gezellig mogelijk willen maken en dat is goed. Kijk ook eens naar de gezondere varianten van de dingen die je graag eet. Gezondheid wordt bepaald door wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en hoe je mentale gesteldheid is.
Het is voor jezelf maar zeker voor kinderen heel fijn als er iedere dag even lekker frisse lucht opgesnoven kan worden. Het is heerlijk om een bos- of strandwandeling te maken of een paar uur naar een park te gaan. Zet het mondkapje zo min mogelijk op.  Zuurstof is van levensbelang!

Behoefte om je hart te luchten, je zorgen te delen of kennis op te doen of te delen over de wereld waarin we nu leven?

Het is altijd mogelijk om een gesprek te plannen.