Corona en mondkapjes?

Hoe ervaren onze kinderen deze enorm moeilijke periode waarin we maar de helft van elkaars gezicht zien omdat de rest bedekt is met een mondkapje?

Om me heen zie ik verschillende dingen gebeuren met kinderen die me enorm raken. De manier waarop kinderen met de situatie omgaan hangt voor een groot deel af van wat ze van ouders maar ook van andere volwassenen meekrijgen. Veel volwassenen kunnen moeilijk met alle opgelegde beperkingen omgaan maar de angst om ernstig ziek te worden of misschien zelfs te overlijden is groot. Niet alleen de zorg om onze eigen gezondheid weegt zwaar maar we willen ook de mensen waar we van houden niet besmetten met het risico dat ze door  ons toedoen ziek worden. De angst die volwassenen hebben wordt door kinderen gevoeld daar ontkom je niet aan maar je kunt zelf wel iets aan je angst doen.

Hoe kan je dan voorkomen dat je angst en stress overbrengt op kinderen? Kinderen zien de mondkapjes en mogen niet meer naar school en ze hebben online les en ze kunnen hun verjaardag niet meer vieren zoals ze graag zouden willen en ga zo maar door. Kinderen ervaren wel dat het leven anders is geworden dan ze gewend waren. De situatie is zoals hij is en daar heeft iedereen mee te maken, ook onze kinderen. Wat je wel  kunt doen is ervoor zorgen dat kinderen niet de hele dag over de corona en mondkapjes horen praten. Het is daarom denk ik beter om naar het nieuws en persconferenties te luisteren en kijken waar de kinderen niet bij zijn. Probeer het onderwerp zo min mogelijk te bespreken met mensen die je op visite krijgt of op straat tegenkomt. Hoe meer je het onderwerp aandacht geeft hoe meer het groeit.

Misschien ervaar je als ouder enorme stress omdat je zelf bang bent om ziek te worden of om iemand te verliezen aan Corona. Het is heel logisch dat je onder druk staat wanneer je baan op de tocht staat of wanneer  je je bedrijf ten onder ziet gaan. Het kan ook zo zijn dat je het juist enorm druk hebt juist door het virus. Hoe dan ook als je naast alle zorgen ook je kinderen thuis hebt die online les krijgen en die jou af en toe nodig hebben voor wat uitleg begrijp ik dat het allemaal een beetje teveel kan zijn. Probeer even rustig adem te halen (zonder mondkapje) voordat je reageert op de kinderen. Zij hebben ook niet om deze situatie gevraagd. Het is voor jezelf en je kinderen veel fijner om te kijken naar de dingen die nog wel kunnen. Gebruik je creativiteit. Je zult zien dat er nog steeds heel veel te genieten valt. Als je met je kinderen in deze periode nieuwe dingen onderneemt en van alles gaat ontdekken dan kan dit juist een hele waardevolle periode zijn.

Het is al lang duidelijk dat wanneer je gezond eet en drinkt en voldoende vitamines binnen krijgt en je geen ernstige onderliggende aandoeningen hebt weinig angst hoeft te hebben voor welk virus dan ook. Het is nu misschien dan ook wel het juiste moment om eens goed naar de eetgewoontes  te kijken. Veel mensen zijn geneigd om troost te zoeken in snoepen en het gezellig maken met een extra koekje of taartje. Het is heel begrijpelijk dat we het vooral in deze toch wel donkere periode zo gezellig mogelijk willen maken en dat is goed. Kijk ook eens naar de gezondere varianten van de dingen die je graag eet. Gezondheid maar ook je emoties hangen samen met wat je eet en drinkt en hoeveel je beweegt.
Het is voor jezelf maar zeker voor kinderen heel fijn als er iedere dag even lekker frisse lucht opgesnoven kan worden. Het is heerlijk om een bos- of strandwandeling te maken of een paar uur naar een park te gaan. Zet het mondkapje zo min mogelijk op.  Zuurstof is van levensbelang!