Is naar bed gaan een feestje?

Er zijn van die dagen dat kinderen geen zin hebben om naar bed te gaan maar er zijn ook kinderen die het nooit prettig vinden om naar bed te gaan. Hoe zou dat toch komen? Misschien is het goed om daar even aandacht aan te schenken. Heeft het te maken met iets wat overdag gebeurd is? Heeft het kind de vorige nacht naar gedroomd? Hoe zit je zelf in je vel op dit moment? Misschien ben je eigenlijk een beetje gehaast of om andere redenen niet echt verbonden met je kind en zet hij/zij daarom even de rem op het naar bed brengen? Hoe zorgen we ervoor dat het naar bed gaan als een feestje wordt gezien? Wanneer je de tijd neemt voor het bedritueel zal het in de meeste gevallen een leuk moment van de dag zijn. Relaxen door een boekje aan ze voor te lezen en even de dag door te nemen. Als je laat voelen aan je kind dat het redenen mag hebben om niet naar bed te willen durft het kind waarschijnlijk ook te vertellen waarom hij/zij niet wil slapen. Als je naar een reden vraagt voelt het kind zich gehoord en dat geeft een gevoel van verbondenheid. Heel vaak is het kind al rustiger nadat het verhaal eruit is en durft het kind zonder problemen te gaan slapen. Soms vinden kinderen het lastig om te vertellen wat er is gebeurd. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen of het kind 1 niet leuk en 1 leuk ding van de dag kan vertellen. Begin altijd met het minder leuke ding en eindig positief. Soms zien kinderen niets leuks nadat ze het over een ruzie of iets verdrietigs hebben verteld. Je kunt dan helpen door samen iets positiefs te bedenken en dat hoeft maar heel klein te zijn. Dat kan bijvoorbeeld al een knuffeltje zijn dat altijd een trouw vriendje is. Ga eens bij jezelf na of je blij kunt zijn met kleine dingen.

Waar slaapt je kindje?

De plaats waar je kind ligt kan invloed hebben op hoe het zich in bed voelt. Als je kind veel huilt in bed kan het soms al een oplossing zijn als het bedje op een ander manier neergezet wordt.

Steeds meer ouders nemen de kinderen vanaf de geboorte lekker bij zich in bed. Daar is veel voor te zeggen omdat de geborgenheid van het dicht bij de ouders zijn een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van het kind. Kinderen die bij hun ouders in bed slapen ontwikkelen vaak een goed zelfbeeld en zijn makkelijker in staat om hun emoties te delen. Het is ook heel begrijpelijk wanneer je een andere keuze maakt en dat is natuurlijk ook prima. Als je kind normaal gesproken in zijn eigen bed ligt is het misschien wel fijn als je kind af en toe een nachtje bij de ouders in bed mag doorbrengen. Bijvoorbeeld na een drukke dag, een nare droom of een vervelende ervaring op school.

Om rust te creƫren kan je voor het slapengaan ook een mindful-verhaaltje vertellen. Er zijn veel boeken met mindful verhalen te koop en te leen bij de bibliotheek.