Rust in de tent

Er zijn van die dagen waarop er veel gebeurt. Het begon al bij het ontbijt. Je had haast en je kind wilde niet dooreten. Op weg naar je school stonden alle stoplichten op rood waardoor je te laat aankwam en zo holde je de hele dag achter de feiten aan.  Niet alles hebben we in de hand maar we hebben wel invloed op de manier waarop we omgaan met dingen die gebeuren. Je zult zien dat het effect van gebeurtenissen anders wordt wanneer je er op een positieve manier naar leert kijken. Wordt je gevoel beter wanneer je omstandigheden of anderen de schuld geeft van alles wat er gebeurt? Je kunt mensen niet veranderen maar je kunt wel veranderen hoe je naar mensen kijkt. Iedereen handelt vanuit zijn eigen achtergrond en is verantwoordelijk voor de bagage in zijn eigen rugzakje. Jij alleen maar voor het jouwe. Dat scheelt al een hoop ballast. Ik wens iedereen kinderen die hun ouders laten zien waar ze aandacht aan mogen schenken zodat het leven zich kan vullen met liefde, gezondheid en geluk. We hebben veel meer invloed op onze omstandigheden dan we misschien denken. Wanneer je iemand een gezellige glimlach geeft beïnvloed je die persoon op een positieve manier. Die ene glimlach kan de dag mooier kleuren voor de ander maar ook voor jezelf.

Het belang van ademen.

Neem in alle hectiek even 5 minuten de tijd om aandacht te geven aan je ademhaling. Geen tijd voor hoor ik  je al zeggen. Die 5 minuten gaan je heel veel tijd opleveren voor de rest van de dag. Wanneer je zo druk bent gaat je hart tekeer en is het lastiger om je goed te concentreren en de dingen te doen die je van plan bent te doen. Door met aandacht je ademhaling naar een rustig tempo te brengen creëer je rust en overzie je alles beter. Adem een paar keer diep in en uit en je zult voelen dat de gejaagdheid vermindert.

Wanneer je kinderen druk, boos of verdrietig zijn  is het ook heel fijn om samen te concentreren op de ademhaling. Emoties mogen er zijn dus erkenning daarvan is belangrijk maar daarna is het goed om tot rust te komen.  Ga even met elkaar zitten en adem samen een paar keer diep in en uit. Zonder ademhaling is er geen leven dus je kunt wel bedenken hoe belangrijk het is om op een goede manier te ademen. Bewust ademen haalt je terug naar het hier en nu.

Wanneer je het lastig vindt om zomaar te gaan zitten en adem te halen kan het fijn zijn om je te laten begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een boekje met mindful oefeningen. Er zijn veel mindful boekjes te koop of bij de bibliotheek te lenen.